Lépések, amelyekkel magad mögött hagyhatod a rossz időbeosztást

A rossz időbeosztás egy olyan gyakori probléma, amellyel emberek millió néznek szembe nap mint nap. A legdurvább dolog pedig az, hogy ez még csak nem is az ő hibájuk. Azok a taktikák, amelyekkel jelenleg az emberek próbálnak több feladatot bepréselni a napjaikba, egyszerűen nem működnek hatékonyan. Nem csak azért, mert a papíron felvázolt terv az esetek nagy részében totálisan felborul a gyakorlatban, hanem azért is, mert hajlamosak vagyunk túlvállalni dolgokat, és nem számolunk olyan esetekkel, amikor például lebetegszünk, fáradtak vagyunk vagy nincs kedvünk egy teendő elvégzéséhez. Ahhoz, hogy a rossz időbeosztás megszűnjön, alapjaiban kell változtatnod a gondolkodásmódodon.

Első körben vonatkoztass el az időtől: elsőre furcsának tűnhet, mégis ez segíthet a legtöbbet abban, hogy igazán jó eredményeket érj el. Ha minden teendődnél órákban és percekben gondolkozol, akkor elkerülhetetlen az állandó csúszás, amitől egy csomó rossz érzés fog kavarogni benned. Egy fontos feladatra mindig annyi időt szánj, amennyi szükséges: ha kell, legyen három óra is. Amikor mindenképpen bele akarsz férni az előre betervezett időbe, könnyen előfordulhat az, hogy problémák lesznek a minőséggel.

A következő lépés az, hogy mindent lesöpörj az asztalról. A helyzet az, hogy nem kötelező mindent megoldanod: ha a sok-sok apró dologra koncentrálsz, eloszlik a figyelmed és elveszíted a fókuszt. Lehet, hogy az apróbb teendőket könnyű megcsinálni, és úgy érzed majd, hogy egy csomó feladatot megcsináltál, de a nap végén mégsem haladtál előrébb egy lépést sem. Ahelyett, hogy minden jelentéktelen dologgal foglalkoznál, helyezd előtérbe a valóban fontos feladatokat. Lehet, hogy egy nap csak egy dologgal fogsz foglalkozni emiatt, az viszont garantáltan szuper eredményeket hoz majd neked.
Az időbeosztás elsősorban az idősávokra helyezi a hangsúlyt, pedig neked csak az eredmények kell, hogy számítsanak. Ha kizárólag ezekre figyelsz, akkor sokkal produktívabb leszel, és úgy fogsz eljutni a céljaidhoz, hogy sok helyett csak egy-két teendővel foglalkozol.